TROOSTWIJK-VAN TIJN, ANDRIES EN HELENA

Andries Troostwijk werd geboren in Zwolle op 25 november 1891. Zijn ouders waren Mozes Troostwijk  (Zwolle, 1847 – 1914) en Catharina Polak (Zwolle, 25.5.1857 – 13.12.1941). Mozes en Catharina kregen in totaal zeven kinderen, Andries was de jongste, de oudste was Arthur Troostwijk en het derde kind was Abraham Troostwijk. Andries was banketbakker van beroep en bezat een banketbakkerij in de Kamperstraat 1 in Zwolle. Hij trouwde met Helena (Lena) van Tijn, geboren in Zwolle op 24 februari 1895.

De beste vrienden van Andries en Lena waren Daniël en Sophia Jakobs-Cohen. De gezinnen gingen zelfs  jaarlijks samen op vakantie in de zomermaanden.

Andries en Lena Troostwijk (links) met Daniël en Sophia Jakobs-Cohen aan het strand in Knokke (België)
Bron: Hans Davidson

Ze woonden aan de Kamperstraat in het huis boven de bakkerij en kregen twee kinderen, beiden geboren  in Zwolle: Maurits Nathan Troostwijk op 28 juni 1918 en Nathan (Nico) Troostwijk  op 24 september 1921.

Op vakantie aan zee, foto uit 1928 Van links naar rechts: Nico Troostwijk, Beppie Boektje, Saartje Jakobs, Joop Boektje, Beppie Jakobs en Maurits Troostwijk Bron: Hans Davidson

Evenals hun vader waren ook de beide zonen banketbakker en hielpen hem in de zaak. Tijdens de oorlog verbleven Maurits en Nico op een ander onderduikadres dan hun ouders. Veel ouders besloten dit, mepijn in het hart, doch met als reden om risico te verdelen. Maurits en Nico werden verraden en naar Auschwitz gestuurd, waar ze direct na aankomst naar de gaskamers werden gestuurd.  Ze stierven beiden op 8 januari 1944.

Het leven na de oorlog, zonder hun kinderen, was erg moeilijk voor Andries en Lena. Andries heropende de banketbakkerij. Hij overleed echter op 62-jarige leeftijd, op 24 juni 1954. Lena bleef alleen over,  ze was een verdrietige, bittere vrouw geworden en we herinneren ons haar depressies. We ontmoetten haar in Sjoel tijdens de Hoge Feestdagen. Mensen uit de Joodse gemeente probeerden haar bij te staan, maar ze maakte het niemand –en in de eerste plaats zichzelf – gemakkelijk

Lena Troostwijk (tweede van rechts) op 25 november 1958 tijdens de receptie ter gelegenheid van het huwelijk van Daan en Anny Stibbe-Meyer. Uiterst rechts: Bella Anholt. Bron: Anny Stibbe-Meyer

Uit het Joods Nationaal Fonds boek van Zwolle, februari 1970 Bron: Mirjam Kan

Aangezien de ouders van Saartje Jakobs zo goed bevriend waren met Andries en Lena, ontfermden Dolf en Saartje Davidson-Jakobs zich over Lena. Toen ze oud werd, de gezondheid en het lopen achteruit gingen, en ze uiteindelijk Alzheimer kreeg, werden Dolf en Saartje tot voogd benoemd over Lena. Ze hebben haar bijgestaan tot het einde van haar leven. De laatste jaren van haar leven verbleef Lena in de Joodsche Invalide  (Joods verpleegtehuis in Amsterdam). Lena overleed in Amersfoort op 25 januari 1972. Andries en zij liggen begraven op de Joodse begraafplaats de Watersteeg in Zwolle.

De graven van Andries en Helena Troostwijk-van Tijn Bron: Mirjam Kan